Babské rady a tipy

Brusinky se řadí k nejzdravějším druhům ovoce na světě, především k jejich obrovskému obsahu antioxidantů. Z tohoto důvodu se brusinky často řadí i mezi tzv. superpotraviny. Jejich pozitivní vliv na zdraví je podložen stovkami nejrůznějších studií.

Číst dál...

Zázvor

Autor: kac a cs.wikipedia.org, Foto: © al62 / Dollar Photo Club

Léčivé účinky zázvoru - babské rady | babske-tipy.cz

Účinky

Zázvor je klasickým a známým léčebným prostředkem při rýmě, chřípce a kašli. Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene zázvoru, medu a citronu pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady prinášejí úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.

Množství

Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší úlevu při bolestech ucha. Takový tampon přiložený na pokožku zvyšuje její prokrvení a zmírňuje tak bolesti způsobené chřipkou.

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou pryskyřičnou vůni a jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. V obchodě je známý zázvor černý (neoloupané oddenky ) a zázvor bílý (oloupané oddenky). V Japonsku se používá zázvor růžový (oddenky nakládané) a to především jako doplněk k pokrmu suši.

 

 

Ananas

Autor: Dr. Vojtěch Vojtíšek a cs.wikipedia.org, Foto: sxc.hu  

Ananas (dle španělského ananás, potažmo původního slova jihoamerických indiánů anana) je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. V současnosti jsou nejen na českém trhu k dostání ananasy označované jako "Extra Sweet", tento kultivar byl pod názvem Del Monte vyšlechtěn na Havaji.

Plodenství ananasu vzniká splynutím sousedních bobulí, vyvíjejících se ze semeníků jednotlivých květů, nahloučených kolem osy květenství, která tvoří zdřevnatělé vřeteno ananasu. Je pokryt tuhou kožovitou voskovitou kůrou, vytvářející typickou šestiúhelníkovou strukturu jeho povrchu. Na jedné rostlině se vytváří pouze jediné plodenství, po jehož dozrání rostlina obvykle hyne.

ÚčinkyAnanas - babské rady | babske-tipy.cz

Ananas má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organizmu. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní vitamíny, minerální a stopové látky.

Množství

V čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Častá konzumace čerstvého ananasu má blahodárné účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečkách a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud pochází ho považují za afrodiziakum.

Obsah látek a vitamínů v ananasu

Průměrný obsah látek a minerálů v ananasu

Nežádoucí účinky ananasu

Ananasová šťáva (včetně dalších látek, obsažených ve slupce) může u citlivějších osob vyvolat podráždění pokožky. Před šťávou z čerstvého ananasu je potřeba chránit oční sliznici (obsahuje totiž kyselinu glykolovou, která má slabě leptavé účinky), a tak je vhodné, zejména u dětí, ananas předem opatrně pokrájet (nerezovým nožem) na menší kousky.


 

Petržel

Autor: kac a cs.wikipedia.org, Foto: © Liv Friis-larsen / Dollar Photo Club

Petržel - léčivé účinky - babské rady | babske-tipy.cz

Účinky

Petržel je velmi bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Napomáhá činnosti jater a pomůže i při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organismu zbavit se nadměrného množství tekutin. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu. 

Množství

100g petržele obsahuje až 190mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvoľňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.

Petržel je rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých, jehož zástupci mají široké využití především v potravinářství. Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma. Tak jako většina miříkovitých jsou petržele dvouleté rostliny, které první rok vytvářejí přízemní růžici listů a shromažďují zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni, aby druhý rok vyhnaly mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím, plodem je nažka. Nejznámější druhy jsou petržel zahradní a petržel (zahradní) italská, u níž není úplně jasné, je-li samostatným druhem, nebo spíše poddruhem (druhá možnost je zmiňována častěji)

Obsah látek a vitamínů petržele

Léčivé účinky petržele - www.babske-tipy.cz 


 

 

Červená řepa

Autor: Dr. Vojtěch Vojtíšek a cs.wikipedia.org, Foto: © Tim UR / Dollar Photo Club

Léčivé účinky červené řepy - babské rady | babske-tipy.cz

Účinky

Červená řepa zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.

Množství

Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100 ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.

Červená řepa je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny z čeledi laskavcovité, u které se konzumuje její podzemní část. Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem - je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené.

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.

Obsah látek a vitamínů v červené řepě

Červená řepa - babske-tipy.cz


 

Hlavní stránka
Zdraví
Praktické
Recepty
Udělej si sám