Babské rady a tipy

Recept na bazalkové pesto

25.01.2015, Autor: kca, Foto: ©Liv Friis-larsen / Dollar Photo Club

Recepty Bazalkové pesto se používá především k těstovinám, ale dobré pesto si můžete klidně namazat i na chleba. Tento jednoduchý recept vám ušetří peníze za koupi hotového pesta v obchodě a navíc budete mít jistotu, že víte, co jíte.

Koupit v obchodě opravdu kvalitní a poctivé pesto z bazalky je docela umění. Navíc, pesta v obchodech jsou obvyklé drahá a ty opravdu kvalitní tuplovaně. Přitom je výroba lahodného bazalkového pesta neobyčejně jednoduchá a výsledek je vždy minimálně stejný, jako při koupi drahého komerčního pesta.

Bazalkové pesto - babské rady | babske-tipy.cz

Co potřebujete

  • 50 g bazalky (čerstvé listy)
  • 120 ml /8 lžic/ panenského olivového oleje
  • 30 g strouhaného sýra (nejlépe parmazán, popř. gran moravia atd..)
  • 1 lžíce piniových oříšků (lze nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • špetka soli

Příprava pesta

Průměrná doba přípravySmícháme bazalku, česnek, půlku oleje a oříšky. Mixujeme v klasickém mixéru, případně lze použít i tyčový mixér. Poté přidáme zbytek oleje a znovu promixujeme. V poslední fázi, když nám již vzniklo pěkné pyré, vmícháme ještě sýr. Pak je již možno pesto rovnou podávat třeba k těstovinám. Toto pesto lze na poměrně dlouhou dobu uskladnit ve skleněné nádobě v lednici a samozřejmě ho lze také zamrazit.

TIP: Pokud zrovna nemáte po ruce piniové oříšky, můžete je klidně nahradit mandlemi a chuť pesta se tím nijak výrazně nezmění. Druhou možností je použít vlašské ořechy, ale poté je třeba počítat s tím, že se to již na celkové chuti trochu podepíše.

 

Hlavní stránka
Zdraví
Praktické
Recepty
Udělej si sám