Babské rady a tipy

Recept na pampeliškový med

24.05.2015, Autor: kca, Foto: ©minadezhda / Dollar Photo Club

Recepty Med z pampelišek je velice oblíbený především proto, že ho zvládne doma vyrobit snad každý. V době, kdy včeličky nejsou příliš pilné a kvalitní med je nedostupný nebo drahý, může být pampeliškový med tou nejlepší alternativou. Jak na to?

Pampeliškový med by se měl správně nazývat spíše pampeliškovým sirupem, protože se v podstatě nejedná o včelí produkt. Většině z nás to ale nevadí především proto, že i pampeliškový "med" je zdravý, chutný, voňavý a navíc si ho, na rozdíl od klasického včelího medu, můžeme rychle a jednoduše vyrobit sami doma. 

Pampeliškový med - babské rady | babske-tipy.cz

Co potřebujete

  • 300-500 pampelišek (pouze květy)
  • 2-3 citrony 
  • 1,5 - 2 kg cukru (krystal nebo lepší je třtinový cukr)
  • 2 litry vody

Příprava medu

Průměrná doba přípravyNejprve je nutné vyrazit na nějakou pěknou louku, kde rostou pampelišky. Volte takovou louku, která je co nejdále od silnice nebo jiného možného zdroje znečištění (například blízkost sídliště - pejskaři). Po ránu mohou být květy poměrně zavřené, otevírají se často až kolem poledne - podle slunce, ale ani sbírání polouzavřených květů příliš neuškodí. Trhání květů jde opravdu snadno, ale nezapomínejte na rukavice, pokud nechcete mít ruce jako po šichtě v uhelném dole. Budete překvapeni, jak vám sběr potřebného množství květů zabere málo času.

Pokud jste posbírali rozevřené, suché květy, pak budou pravděpodobně plné různého drobného hmyzu. V tom případě je nutné květy šetrně propláchnout vodou tak, aby ztratily co nejméně pilu. V případě že jste sbírali květy ještě uzavřené po ránu, případně po dešti, proces oplachování můžete klidně vynechat. Pouze odstraňte viditelný hmyz a další veškeré nepotřebné viditelné "škůdce".

Květy vložte do hrnce a povařte jen 10-15 minut. Po povaření přidejte na měsíčky nakrájené omyté citrony (i s kůrou) a nechte v hrnci nebo jiné nádobě vylouhovat do dalšího dne - nejlépe celých 24 hodin. K citronům lze přidat i trochu pomeranče, ale není to nutné.

Další den poctivě vymačkejte všechny květy i citrony přes sítko do připraveného hrnce tak, aby zůstala jen hnědožlutá tekutina bez jakýchkoli nečistot. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Zde je na začátku opravdu nutné pořád míchat, jinak by se cukr mohl na dně hrnce připalovat a příliš karamelizovat. Postupem času už tak časté míchání nebude potřeba. Vařte 1,5 - 2 hodiny do té doby, než se med začne táhnout. Pak už stačí jen za tepla přelít do sklenic a dílo je hotové!


TIP: Sklenice na med si před naplněním trochu prohřejte, aby nehrozilo prasknutí sklenice.




Hlavní stránka
Zdraví
Praktické
Recepty
Udělej si sám