Zázvor
Autor: kac a cs.wikipedia.org, Foto: © al62 / Dollar Photo Club | |
Účinky
|
Zázvor je klasickým a známým léčebným prostředkem při rýmě, chřípce a kašli. Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene zázvoru, medu a citronu pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady prinášejí úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.
Množství
Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší úlevu při bolestech ucha. Takový tampon přiložený na pokožku zvyšuje její prokrvení a zmírňuje tak bolesti způsobené chřipkou.
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou pryskyřičnou vůni a jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. V obchodě je známý zázvor černý (neoloupané oddenky ) a zázvor bílý (oloupané oddenky). V Japonsku se používá zázvor růžový (oddenky nakládané) a to především jako doplněk k pokrmu suši. |