Recept na pampeliškový med
24.05.2015, Autor: kca, Foto: ©minadezhda / Dollar Photo Club | |
Med z pampelišek je velice oblíbený především proto, že ho zvládne doma vyrobit snad každý. V době, kdy včeličky nejsou příliš pilné a kvalitní med je nedostupný nebo drahý, může být pampeliškový med tou nejlepší alternativou. Jak na to?
Pampeliškový med by se měl správně nazývat spíše pampeliškovým sirupem, protože se v podstatě nejedná o včelí produkt. Většině z nás to ale nevadí především proto, že i pampeliškový "med" je zdravý, chutný, voňavý a navíc si ho, na rozdíl od klasického včelího medu, můžeme rychle a jednoduše vyrobit sami doma.
Co potřebujete
|
|
Příprava medu
Nejprve je nutné vyrazit na nějakou pěknou louku, kde rostou pampelišky. Volte takovou louku, která je co nejdále od silnice nebo jiného možného zdroje znečištění (například blízkost sídliště - pejskaři). Po ránu mohou být květy poměrně zavřené, otevírají se často až kolem poledne - podle slunce, ale ani sbírání polouzavřených květů příliš neuškodí. Trhání květů jde opravdu snadno, ale nezapomínejte na rukavice, pokud nechcete mít ruce jako po šichtě v uhelném dole. Budete překvapeni, jak vám sběr potřebného množství květů zabere málo času.
Pokud jste posbírali rozevřené, suché květy, pak budou pravděpodobně plné různého drobného hmyzu. V tom případě je nutné květy šetrně propláchnout vodou tak, aby ztratily co nejméně pilu. V případě že jste sbírali květy ještě uzavřené po ránu, případně po dešti, proces oplachování můžete klidně vynechat. Pouze odstraňte viditelný hmyz a další veškeré nepotřebné viditelné "škůdce".
Květy vložte do hrnce a povařte jen 10-15 minut. Po povaření přidejte na měsíčky nakrájené omyté citrony (i s kůrou) a nechte v hrnci nebo jiné nádobě vylouhovat do dalšího dne - nejlépe celých 24 hodin. K citronům lze přidat i trochu pomeranče, ale není to nutné.
Další den poctivě vymačkejte všechny květy i citrony přes sítko do připraveného hrnce tak, aby zůstala jen hnědožlutá tekutina bez jakýchkoli nečistot. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Zde je na začátku opravdu nutné pořád míchat, jinak by se cukr mohl na dně hrnce připalovat a příliš karamelizovat. Postupem času už tak časté míchání nebude potřeba. Vařte 1,5 - 2 hodiny do té doby, než se med začne táhnout. Pak už stačí jen za tepla přelít do sklenic a dílo je hotové!
TIP: Sklenice na med si před naplněním trochu prohřejte, aby nehrozilo prasknutí sklenice.