Neuvěřitelné, co všechno dokáže hřebíček
08.12.2015, Autor: kca + wikipedia, Foto: ©atm2003 / Dollar Photo Club | |
Hřebíček byl dříve považován za ekvivalent zlata. Důvody jsou zřejmé - vlastnosti a léčivé účinky hřebíčku jsou různorodé a jeho použití v léčitelství či v přípravě pokrmů je nenahraditelné. Možná brzy zjistíte, že hřebíček dokáže mnohem více, něž si třeba myslíte.
Fakt, že hřebíček vyniká svou výraznou chutí (nasládlou až hořkou) a příjemnou aromatickou vůní, to je obecně známé. Věděli jste však, že první zmínky o tomto sušeném poupěti Hřebíčkovce kořenného sahají až do Číny v dobách kolem 3. století před našim letopočtem a že mimo jiné sehrál hřebíček důležitou roli v dějinách zámořských objevů? Hřebíček byl pro své vlastnosti dříve ceněn zlatem. Dnes si ho můžeme obstarat snad v každém supermarketu za cca 20 až 40 korun (údaj z roku 2015, běžný 20g sáček od různých výrobců).
Co zázračného ten hřebíček vlastně obsahuje?
Především velké množství silice - sloučenina eugenol, která má nejen lokálně-anestetické, ale také antiseptické účinky (používá se často v zubním lékařství). Dále hřebíček obsahuje pryskyřice, třísloviny, flavonoidy a také olej a sliz.
Hlavní účinky hřebíčku
|
- antiseptický - působí dezinfekčně (při vnějším i vnitřním použití)
- antibakteriální - aktivně ničí nežádoucí bakterie a pomáhá posilovat imunitu
- anestetický (lokální-anestetikum) - při přímém dotyku bolavého místa místně znecitlivuje
- analgetický - snižuje, eliminuje bolest
- močopudný - pomáhá pročišťovat organismus
S čím vším hřebíček pomůže?
- osvěžuje dech (nejlépe při žvýkání hřebíčku)
- pomáhá při bolestech zubů, dásní i paradentóze
- revma, dna i běžné bolesti kloubů
- dezinfikuje rány, pomáhá při léčbě hůře se hojících zranění
- rýma, záněty dutin, horních cest dýchacích, plic
- záněty střevního typu, katary, nevolnost při požití špatného/zkaženého jídla
- napomáhá eliminaci vrásek
- povzbuzuje srdeční činnost
- hřejivá intenzivní vůně povzbuzuje smysly a působí jako afrodiziakum
S čím pomáhá hřebíček Vám? Máte vyzkoušené i jiné jeho využití? Budeme rádi, když se o tom s námi podělíte třeba v diskusi pod tímto článkem. |
Jak se dá hřebíček použít?
Koření
Asi nejznámější využití hřebíčku. Lze jej přidávat do nejrůznějších pokrmů (kompoty, zavařeniny, úprava masa, zvěřiny, do cukrovinek, perníku, do svařáku, do punče, likérů atd...). Pro svoji velkou aromatičnost je však třeba s hřebíčkem nakládat s mírou a nic "nepřehánět".
Sušený hřebíček
Takové žvýkání sušeného hřebíčku spolehlivě zajistí v ústech svěží dech, podpoří dásně a funguje jako dobrá prevence proti zubnímu kazu. Případně lze užívat i prášek z hřebíčku (stačí například špetku tohoto prášku zapít vodou).
Hřebíčková tinktura
Při bolestech zubů a/nebo paradentóze se doporučuje vyplachovat ústní dutinu tinkturou z hřebíčku. Případně lze tinkturou pokapat například kousek vaty a přiložit na postižené místo (zub, dáseň, ranku, ...). Tinkturu lze zakoupit v lékárnách (nutno dodržovat přiložený doporučený předpis) nebo si ji lze vyrobit doma svépomocí.
Jak na to? Výroba tinktury z hřebíčku po domácku: |
Olej z hřebíčku či aromaterapie
Hřebíčkový olej je zvláště vhodný, pokud trpíte bolestí kloubů. Olej je třeba na postižené místo pečlivě vmasírovat a pak už to nechat jenom ne něm. Olej ale lze použít také vnitřně - obvykle postačí 1 kapka oleje na 2 dcl vody. Při kašli, rýmě a zánětech (dutin, plic) nebo i astma je možná také aromaterapie, která navíc precizně vydezinfikuje místnost. Aby však nedošlo například k podráždění sliznic dýchacích cest, je nutné dodržovat doporučené dávkování.